intentie 5 financiele zekerheid

Financiële zekerheid / meer financiële ruimte

Het hebben van geld maakt het makkelijker om keuzes te maken. Niemand zal dit waarschijnlijk ontkennen. Het roer radicaal omgooien in je werk en een andere carrière kiezen? Makkelijker als je geld hebt. Toch nog voor een derde kindje gaan, die investering doen in het goede doel of die stichting waar je volledig achter staat? Allemaal keuzes die makkelijker worden wanneer geld geen belemmerende factor is.

Zou een onvoorwaardelijk basisinkomen het voor deze mensen makkelijker maken de ‘stap’ te zetten?. Zorgt een basisinkomen ervoor dat mensen dus vrijer kunnen leven? Natuurlijk is er een en categorie mensen die zo achter hun keuzes staan dat ze ervoor gaan ongeacht de financiële zekerheid. Omdat ze geloven dat hun persoonlijke geluk meer waard is dan al het geld op de wereld. Er is echter ook een groep mensen die hun wensen en dromen laten schieten in ruil voor zekerheid. Wat zouden zij doen? Hoe groot is deze groep mensen nu daadwerkelijk?

Een onvoorwaardelijk basisinkomen zou net datgene kunnen zijn wat deze groep mensen alsnog in staat stelt om hun dromen en idealen na te jagen. Wat zouden deze mensen kunnen betekenen voor de maatschappij als ook zij in staat worden gesteld om de extra stap te durven nemen?