Door het woud van belastingheffingen, belastingteruggaves, toeslagen en aftrekposten is het voor iemand met een baan al lastig om te bepalen wat voor effect een keuze in werk heeft op het maandelijks inkomen.
Ga ik die vier uur in de week nou wel of niet minder werken? Wat zijn de consequenties als ik dit doe? Kan ik dit nog terugdraaien als blijkt dat het een verkeerde beslissing is?
Voor iemand in een uitkeringssituatie die alleen een tijdelijke baan kan krijgen of een deeltijdbaan kan het zeer onaantrekkelijk zijn om hier op in te gaan. De gevolgen voor de uitkering zijn vaak dusdanig dat de persoon er slechter van af is dan met de uitkeringssituatie. Betekent dit automatisch dat iemand met een uitkering dan maar geen baan moet accepteren? De voorwaarden die aan de uitkering gekoppeld zijn veroorzaken wel voor een gedeelte deze situatie. En is het verkeerd om te kiezen voor de zekerheid van je uitkering of de onzekerheid van een tijdelijke baan die ook nog eens netto geen voordeel biedt?
Met een onvoorwaardelijk basisinkomen voorkom je dat deze keuze gemaakt hoeft te worden. Het basisinkomen is voor iedereen gelijk en zorgt ervoor dat men in ieder geval op het bestaansminimum kan leven. Vanwege het onvoorwaardelijke karakter is het geen belemmering meer om te kiezen voor een tijdelijke baan of een deeltijdbaan. Maakt dit niet dat er meer mensen (betaalde) arbeid kunnen gaan verrichten? Wij willen hier graag mee experimenteren.