Wat zou jij doen met een basisinkomen?

Ons Basisinkomen stopt ermee

Aan alles komt een eind, ook aan Ons Basisinkomen. We hadden gehoopt de uitreiking van het derde basisinkomen van Nederland aan te kunnen grijpen als feestelijk moment om een punt te zetten achter ons initiatief. Maar we moeten realistisch zijn: de teller staat op ruim 2.500 euro, en daar staat hij al een half jaar. Het doel van 12.000 euro gaan we niet halen. Daarom stoppen we met de campagne, en geven we het ingezamelde geld een goede bestemming.

We zijn blij met wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. We hebben de eerste twee basisinkomens van Nederland kunnen uitdelen. We hebben laten zien dat twee mensen niet van het geld op vakantie gingen, maar het basisinkomen gebruikten om hun dromen te realiseren – en daarbij harder werkten dan ooit. We hebben ook laten zien dat vele honderden Nederlanders bereid waren geld in dit idee te steken. Zo maar, zelfs zonder te weten wie het zou krijgen en wat hij of zij er mee zou gaan doen. En we hebben veel, heel veel, gratis publiciteit gegenereerd voor het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen.

De ruim 2.500 euro die we hebben ingezameld, is gedoneerd met het doel om iemand een basisinkomen voor een jaar te geven. We denken dat we dit doel het beste dienen door het geld te doneren aan onze Duitse tegenhanger, Mein Grundeinkommen. Mein Grundeinkommen heeft al meer dan 150 basisinkomens uitgekeerd, en het mooie is: ook Nederlanders kunnen zich aanmelden om mee te loten.

Rest ons nog om iedereen te bedanken die heeft geholpen om Ons Basisinkomen tot een succes te maken: onze ambassadeurs, onze vrijwilligers, onze sponsoren, alle donateurs en iedereen die zijn droom met ons heeft gedeeld.

Groningen, mei 2018
Het campagneteam Ons Basisinkomen en het bestuur van de Stichting MIES.