Recepten voor basiskoekjes en basisbroodpudding!

Ideaal en precies op tijd om nog voor Koningsdag een mooie schaal koekjes te bakken: de speciale recepten voor Basiskoekjes en Basisbroodpudding!

Op verzoek van Frans Kerver draaide eetspecialist Wilbert van der Kamp (@eengarde) twee mooie recepten in elkaar. We zetten ze hieronder online. Voor jouw gemak kun je ze ook als PDF downloaden:

Basiskoekjes en Basisbroodpudding – recepten

Recept voor basiskoekjes

Ingrediënten:

restje meel of bloem (100 gram) – bakpoeder (1tl) – zout (1tl) – poedersuiker (75 gram) – gemeentepils (water, 25 gram) – roomboter (20 gram)

Als je dat wilt kan je variëren met het meel en de suiker. Speltmeel met basterdsuiker – bruine of witte – is ook heerlijk!

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de boter iets zachter worden.

Meng meel, bakpoeder, suiker en zout in een schaal. Maak in het midden een kuiltje, en doe hier het water in. Sleep met je vingers langzaam maar zeker meer en meer meel het water in, en meng dan ook de boter door het beslag. Blijf kneden tot het een mooi stevig deeg is. Maak een dikke rol van het deeg, wikkel in folie en leg in de koelkast.

Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast en snijd met een scherp mes dunne plakjes van het deeg.

Leg de plakjes uit op een bakplaat – met daarop bakpapier – en prik met een vork een paar gaatjes in elk koekje.

Bak in ongeveer een kwartiertje mooi goudbruin in de oven.

Recept Basisbroodpudding

Ingrediënten

restje oud brood (250 gram) – room (250 ml) – melk (250 ml) – restje suiker (150 gram) – kaneel – eieren (2 stuks) – roomboter (50 gram) – oud fruit

Broodpudding is heerlijk met oud, overrijp fruit. Probeer ook eens wat oude croissants door de broodpudding te verwerken.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Versnipper het oude brood met een keukenmachine, je handen of een mes. Klop de eieren los, en voeg de melk, room, suiker, een beetje kaneel en de boter toe.

Kneed het geheel goed door – het hoort lekker zompig te zijn -.
Zet in de koelkast.

Snijd het oude fruit – als het bijvoorbeeld appel of banaan is – in kleine stukjes. Meng door het deeg heen.

Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Als je de ovenschaal eerst met wat boter invet blijft het papier beter plakken.

Doe het beslag erin, en bak in drie kwartier, of maximaal een uurtje goudbruin.