Basisinkomen - G1000 Groningen

Nieuws over het tweede onsbasisinkomen

In november meldden we dat het tweede onsbasisinkomen was toebedeeld aan iemand die met haar gezin in de bijstand zit, en dat we met de betreffende gemeente bezig waren een oplossing te zoeken om te voorkomen dat het basisinkomen gewoon gekort zou worden op de uitkering. Het heeft even geduurd, en ondertussen hebben we ons stil gehouden om de broedende kip niet te storen, maar we hebben nu goed nieuws.

In Groningen – want dat is de gemeente waar het over gaat – is een plan voorgelegd aan de raadscommissie door het college van wethouders en burgemeester. Met dit plan willen zij het tweede onsbasisinkomen mogelijk maken, en bovendien op een manier waardoor een heel gezin een jaar lang uit de bijstand is. Kort gezegd komt het erop neer dat Groningen “onze” € 1000 per maand aanvult tot het netto-bijstandsbedrag en dat deze aanvulling niet van de Sociale Dienst komt, maar uit een potje voor innovatieve projecten. Hier is het hele voorstel te lezen.

Gisteravond werd het voorstel van het Groningse College van B&W besproken in de commissie Werk en Inkomen, en er tekent zich een ruime meerderheid af in de Raad. Alleen de VVD, SP en CDA spraken zich, om uiteenlopende redenen, uit tegen het voorstel. (Het debat is hier terug te kijken, vanaf 1.58 uur.) In de raadsvergadering van 30 maart aanstaande valt het echte besluit pas, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt.

Voor de raadsleden die op 30 maart nog een extra argument nodig hebben: vorig jaar werd de G1000 Groningen gehouden. Een “burgertop” waarin honderden Stadjers hun prioriteiten voor de agenda van de stad aandroegen. En raad eens wat er bovenaan de lijst stond? Precies, het basisinkomen.